De afgelopen jaren zijn boodschappen steeds duurder geworden, maar volgens een bekende Britse televisieboer zijn we er nog lang niet. Klanten in de supermarkt beseffen volgens hem nauwelijks hoeveel werk en zorgen er achter iedere plak kaas of bak aardbeien schuilgaat. En ja, hij pleit ervoor dat voedselprijzen verdubbelen.
Boer aan het werk op het land.
Foto: andreas160578 via Pixabay
Van benzine tot boerenleven – Jeremy Clarkson aan het woord
Als u denkt aan Jeremy Clarkson, komt waarschijnlijk direct het beeld van ruige auto’s en het iconische ‘Top Gear’ omhoog. Toch is Clarkson sinds een paar jaar minstens zo bekend van zijn eigen boerderij – Diddly Squat Farm. Waar ooit een ingehuurde boer het dagelijkse werk deed, moest Clarkson zelf aan de slag nadat deze met pensioen ging. De belevenissen werden vastgelegd in de populaire serie Clarkson’s Farm op Amazon Prime, die ook in Nederland gretig gekeken wordt.
Een boerderij runnen: allesbehalve makkelijk
Wilt u weten wat boeren in Nederland dagelijks meemaken? Kijk dan vooral eens naar Clarksons show. Het draait niet alleen om tractors en gewassen, maar vooral om ingewikkelde regels, keihard werken en heel veel papierwerk. Clarkson gaf recent in de podcast ‘The News Agents’ toe dat hij zijn werk als automagazine-columnist soms serieus mist. De landbouw vraagt volgens hem een enorm doorzettingsvermogen en krijgt daar bitter weinig voor terug.
Waarom zouden voedselprijzen omhoog moeten?
- Sterk gestegen productiekosten: denk aan kunstmest, voer en energieprijzen.
- Bureaucratie: elke koe, elk druivenveld – alles moet geregistreerd en gekeurd worden.
- Weinig waardering voor lokale producten: consumenten kiezen te vaak voor goedkoop, zonder te beseffen waar hun eten vandaan komt.
Clarkson stelt dat boeren structureel onderbetaald worden en vaak moeten vechten om überhaupt break-even te draaien. “Mensen betalen gewoon te weinig voor eten,” stelt hij. En nee, hij verwacht niet dat de overheid ooit zal durven zeggen: “Betaal voortaan dubbel zoveel voor je boodschappen.”
Zou het in Nederland anders kunnen?
Vergelijkt u het eens: in de Albert Heijn of Lidl lijkt alles duur, maar rekent u ook door hoeveel tijd en zorg nodig is tot uw melk in het schap staat? De discussies over ‘eerlijke prijzen’ lopen al jaren, maar daadwerkelijke waardering voor landbouw blijft achter. De boer protesteert, de consument mopperen, maar onderaan de streep blijft de boer vaak de verliezer.
Drie praktische tips om de boer te steunen
- Kies op de markt vaker voor lokale producten van Nederlandse bodem.
- Let bij AH, Jumbo of Plus op keurmerken als ‘Beter Leven’ of ‘On the way to PlanetProof’ – vaak zijn deze producten direct te herleiden naar Nederlandse boeren.
- Praat erover in uw omgeving: meer bewustzijn betekent meer steun voor eerlijkere prijzen.
Wist u dit al?
Volgens CBS-gegevens (2024) ontvangt de gemiddelde Nederlandse boer maar 8 cent van elke uitgegeven euro in de supermarkt. De rest gaat naar transport, winkels en de voedselindustrie. Schrikbarend, toch?
Zelfs als de prijzen omhoog zouden gaan, blijft het cruciaal dat dat extra geld ook echt bij de boer terechtkomt. Misschien is het jaar 2025 wel hét moment om eindelijk de waarde van ons dagelijks eten te herzien.