Composteren – én vermicomposteren – is in Nederland opvallend populairder geworden. En terecht! Begin mei 2025 is het weer zover: de Internationale Compostweek. Een uitstekend moment om stil te staan bij de slimme manieren waarop u organisch afval kunt hergebruiken, in plaats van het simpelweg weg te gooien.
Composteren: meer dan alleen groen doen
Vanaf zondag 4 mei 2025 zet Nederland, samen met het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, de kracht van composteren extra in de schijnwerpers. Door groene reststromen te verwerken tot voedzame compost, draagt u niet alleen bij aan een gezonder milieu, maar helpt u ook de Nederlandse bodem te herstellen.
Steeds meer bruine containers, maar daar stopt het niet
Sinds 2017 moeten gemeenten in heel Nederland organisch afval het hele jaar door apart inzamelen. Daardoor zien we steeds meer bruine GFT-containers in het straatbeeld. Toch is er nog een wereld te winnen: veel bruikbaar afval komt nog te vaak terecht in de grijze bak of op de afvalberg. Wist u dat goed gescheiden en gecomposteerd GFT-afval uit de regio Amsterdam bijvoorbeeld direct wordt ingezet als bodemverbeteraar in stadsparken?
De Compostweek onderstreept het belang van minder verbranden en minder storten van bioafval. Door slim te scheiden en bewust te composteren, kunt u de kwaliteit van uw tuin- of balkonplanten verbeteren én bijdragen aan een beter klimaat.
Vermicomposteren: dé trend voor wie duurzaam én makkelijk wil
Vermicomposteren, oftewel composteren met wormen, verovert langzaam maar zeker Nederlandse huishoudens. Het principe is simpel: in speciaal ontworpen bakken houden mensen compostwormen – de beroemde Californische wormen, inmiddels gewoon verkrijgbaar bij tuincentra in Haarlem of Rotterdam. Deze ijverige beestjes, samen met bodembacteriën en kleine insecten, verwerken uw groente- en fruitresten razendsnel tot bijzonder rijke compost en ‘wormthee’: een vloeibare krachtpatser voor kamer- en balkonplanten.
Zelf heb ik in 2023 mijn eerste wormenhotel aangeschaft – het was verbazingwekkend hoeveel keukenafval binnen een maand omgetoverd werd tot voedzame aarde. Vooral in stedelijke gebieden, waar weinig ruimte is voor een traditionele composthoop, is dit een uitkomst.
Praktische tips: zo start u vandaag nog met composteren
- Gebruik een aparte keukenemmer voor groente-, fruit- en tuinafval.
- Twijfelt u of iets op de composthoop mag? De meeste plantaardige resten zoals koffiedik, theebladeren, schillen, maar géén vlees of zuivel.
- Een wormenbak op het balkon of schuur neemt weinig ruimte in en levert snel resultaat.
- Gemeenten als Utrecht, Groningen en Den Haag bieden online handige compostgidsen en soms gratis startpakketten aan – check uw lokale website.
- Laat kinderen meekijken; educatieve projecten op basisscholen maken composteren leuk én leerzaam.
Compostweek 2025: doe mee en maak verschil
De Internationale Compostweek is hét moment om samen bewust met afval om te gaan. Organisaties, scholen en buurtinitiatieven organiseren open dagen bij composteerinstallaties (misschien in de buurt van uw eigen wijk!). Meer weten? Kijk op de website van Stichting Afvalfonds Verpakkingen of bij uw lokale milieustraat.
Met kleine stappen – zoals bijdragen aan lokale composthopen of zelf een wormenbak starten – helpt u de afvalbergen te verminderen én de natuur in uw omgeving te verrijken. Wie weet inspireert u ook uw buren. Composteren is allang geen trend meer; het is een logische stap vooruit voor een groener Nederland.