Amerikaanse imkers hebben schoon genoeg van oneerlijke concurrentie door goedkope, vaak vervalste honing uit Azië. Nu trekken ze naar de rechter en eisen een importverbod op deze honing. Ook in Nederland speelt dit probleem en is de bijensector bezorgd.
Imker in actie tussen zijn bijen
Foto: Matthew Greger / Pixabay
Namaakhoning overspoelt de markt
Al jaren sijpelt er grote hoeveelheden Aziatische honing de Verenigde Staten binnen. Die wordt vaak verkocht voor spotprijzen, omdat deze honing sterk verdund is met goedkope siropen, of zelfs kunstmatig gedroogd. “Het is haast niet te doen om daartegen te concurreren,” zeggen Amerikaanse imkers. Veel familiebedrijven om hen heen zitten inmiddels financieel in het nauw.
Certificering die weinig zegt
De grootschalige groepsaanklacht, geleid door imker Kelvin Adee, richt zijn pijlen op importeurs Sunland Trading en Lamex Food, en op verpakkers Barkman Honey en Dutch Gold Honey. Wat opvallend is: de beklaagden hebben zelfs hun eigen certificeringsorganisatie, True Source Honey, opgericht. Volgens de klagers zijn veel van die ‘keurmerken’ echter niets meer dan mooie stickers om consumenten gerust te stellen, maar zeggen ze bitter weinig over de herkomst of puurheid van de honing.
Hoe wordt honing eigenlijk vervalst?
- Toevoeging van goedkope suikerstroop (maïs, rijst of bieten)
- Kunstmatig drogen van honing om kosten te drukken
- Honing zo bewerken dat de herkomst lastig te traceren is
Gedeeltelijk lukt dat omdat de traditionele testmethoden vervalsing soms niet signaleren. Zo kan nep-honing alsnog in de schappen belanden, hoewel hij niet de natuurlijke enzymen bevat die echte honing haar antibacteriële werking geven.
Ook in Nederland: honinglabel is geen garantie
Deze problemen zijn niet uniek voor de Verenigde Staten. In Nederland signaleren onafhankelijke laboratoria en instanties als de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit regelmatig dat potten ‘Nederlandse’ honing in werkelijkheid zijn aangevuld met buitenlandse siropen of mengen uit bijvoorbeeld Roemenië of China. De verpakking vermeldt dan ‘afkomstig uit EU of niet-EU landen’, terwijl consumenten vaak denken een puur lokaal product aan te schaffen.
Kwaliteit versus prijs: de ondankbare strijd
De Europese Unie kan sinds 2025 nog steeds slechts zo’n 64% van de vraag naar honing binnen de EU zelf dekken. De rest wordt geïmporteerd. Door de aanhoudende vraag en goedkope importprijzen winnen fraudeurs terrein, want veel consumenten laten zich verleiden door lage prijzen bij supermarktketens als Albert Heijn of Jumbo.
Professionals, zoals het Bijenhuis Wageningen en de Laboratoriumgroep van de Nederlandse BijenhoudersVereniging, waarschuwen dat goedkoop vaak duurkoop is. Ze adviseren te letten op biologische keurmerken en lokale producenten. Ook worden er nieuwe analysemethoden ontwikkeld om betere controle op suikers en enzymen mogelijk te maken.
Praktisch: hoe herkent u échte honing?
- Kies voor honing van een lokale imker – bezoek bijvoorbeeld een open imkerijdag in de regio Utrecht of Gelderland.
- Let op biologisch keurmerk SKAL en heldere herkomstvermelding – geen vage ‘blend van EU en niet-EU’.
- Echte honing kristalliseert na verloop van tijd; namaakhoning blijft vaak lang vloeibaar.
- Vraag uw imker gerust naar zijn werkwijze en de seizoensbloemen, dat zegt veel over authenticiteit.
De strijd tegen vervalste honing is nog lang niet gestreden, zeker nu Europese supermarkten overspoeld dreigen te worden door goedkope importen. Uw aankoopkeuze is daarmee belangrijker dan ooit: kies bewust, steun lokale makers en proef het verschil. Nederlanders houden gemiddeld van hun boterham met honing, maar de bij mag daar niet de dupe van worden.